Stránka 1 z 1

Jak si usnadnit smažení cibule?

Napsal 30 říj 2017 17:22
od Alena Müllerová
Syn po mně co chvíli požaduje, abych mu uvařila guláš nebo gulášovou polévku, ale nebaví mě stát u hrnce a míchat a míchat cibulku dozlatova. Máte někdo nějakou radu jak si to usnadnit?

Napsal 30 říj 2017 18:06
od Jitule
Myslím si že to nejde usnadnit. Protože se bude cibulka připalovat. Možná ale někdo nějaký trik má a poradí. Já u toho musím stát a míchat. Jelikož ale vařím s láskou a ráda tak se to dá vydržet.

Napsal 31 říj 2017 08:58
od Mudr.Lant
... a protože se i u nás dost často používá smažená cibulka, tak si ji děláme do zásoby.

Napsal 31 říj 2017 09:26
od Jitule
Mudr.Lant ... a protože se i u nás dost často používá smažená cibulka, tak si ji děláme do zásoby.
To je dobrý nápad a taky to vyzkouším. Jak ji pak skladuješ? Zamrazit?

Napsal 31 říj 2017 09:56
od mowla
Jitule To je dobrý nápad a taky to vyzkouším. Jak ji pak skladuješ? Zamrazit?
Taky si dělám cibuli do zásoby - vždycky tak 5 kilo najednou podusím, skladuju v mrazáku...
;)

Napsal 31 říj 2017 10:02
od Jitule
mowla Taky si dělám cibuli do zásoby - vždycky tak 5 kilo najednou podusím, skladuju v mrazáku...
;)
Díky

Napsal 31 říj 2017 10:13
od mowla
Jitule Díky
Není zač...
Přeju příjemné pracovní úsilí - já cibulku pomaličku dusím tak 6 - 8 hodin (zpočátku stačí míchat jednou za čas, ke konci téměř trvale), skoro dočerna (není spálená, ale cukr v ní je zkaramelizovaný), je výtečně sladká a třeba do guláše naprosto geniální...
;)
Tak pokud máš trpělivost, zkus to...

Napsal 31 říj 2017 11:22
od Mudr.Lant
Jitule To je dobrý nápad a taky to vyzkouším. Jak ji pak skladuješ? Zamrazit?


Cibuli po usmažení skladuji i v lednici, v hermeticky uzavřené nádobě a tři měsíce určitě vydrží. Delší dobu nemám vyzkoušenou. Na obrázku je cibule zatavená do pytlíku cca 0,5 kg , kterou jsem usmažil pro dceru.

IMG_20171031_110339.jpg
IMG_20171031_110339.jpg (344.33 KiB) Zobrazeno 2500 x

Napsal 31 říj 2017 12:02
od Jitule
Jasně :-y ;)

Napsal 31 říj 2017 16:13
od Alena Müllerová
Děkuji vám za vaše rady a nápady. Ta smažená cibule do zásoby se mi líbí. Je kdykoliv k dispozici, zatím co ta zamrazená je trošku náročnější na úschovu a zdlouhavou přípravu k použití.
A ještě bych poprosila o recept na tu smaženou - bez zamrazování.

Napsal 31 říj 2017 16:39
od Mudr.Lant
Alena Müllerová Děkuji vám za vaše rady a nápady. Ta smažená cibule do zásoby se mi líbí. Je kdykoliv k dispozici, zatím co ta zamrazená je trošku náročnější na úschovu a zdlouhavou přípravu k použití.
A ještě bych poprosila o recept na tu smaženou - bez zamrazování.
Rád jej napíši, i když není náročný, dám ho tady později :-pa

Napsal 01 lis 2017 06:22
od Mudr.Lant
Alena Müllerová Děkuji vám za vaše rady a nápady. Ta smažená cibule do zásoby se mi líbí. Je kdykoliv k dispozici, zatím co ta zamrazená je trošku náročnější na úschovu a zdlouhavou přípravu k použití.
A ještě bych poprosila o recept na tu smaženou - bez zamrazování.

Mám dva postupy jak si udělat smaženou cibuli do zásoby. Jedním z nich je, že na kostičky (klasika) pokrájenou smažím za neustáleho míchání na oleji v kastrolu, kam se vejde košík z friťáku nebo kovové síto a to proto, aby se cibule v pravý čas rychle vytáhla, protože by zčernala a zhořkla. Necham ji okapat a ještě ji rozprostřu na papírové utěrky aby se tuk vsál a po vychladnutí ji dávám do lednice. U tohoto smažení je nevýhoda v tom, že se olej nedá použít, snad pod ryby.
Druhý postup je ten sám, jen používám sádlo, které se dá ještě použít na různé delikatesy.
Množství sádla/oleje závisí na množství cibule. Smaženou cibuli nesolím!