Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Koudy

Jde udělat domácí majonéza nebo tatarka bez vajec?


Nový příspěvekod Koudy » 15 dub 2018 08:47

Chtěl bych udělat domácí tatarku nebo majonézu ale bojím se syrových vajec a salmonelózy.




Uživatelský avatar
mowla
Příspěvků 4326
Registrován 13 črc 2017 16:26


Nový příspěvekod mowla » 15 dub 2018 09:59

Ne...
Základní součástí majonézy (a posléze tatarky) jsou žloudky...
:lol:
Ale můžeš zkusit nějakou náhražku - https://farmazdravi.cz/hledate-zdravou- ... to-deseti/ ; osobně dělám dipy ze zakysané smetany, pomazánky z černého (plně zralého) avokáda...
;)

Uživatelský avatar
Mudr.Lant
Příspěvků 10082
Registrován 08 zář 2016 17:06


Nový příspěvekod Mudr.Lant » 15 dub 2018 12:40

Ano, jde udělat tatarka (majonéza) i bez žloutků. Místo nich se dá mléko, nejlépe plnotučné....přibližně 1- 2 decilitry mléka
Základem je, že do mléka dáš sůl, citr. šťávu, popřípadě hořčici a rozmixováním tyčovým mixérem doléváš postupně slunečnicový olej do zhoustnutí...do tohoto základu (majonézy) můžeš přidat na jemno nakrájenou cibuli a okurku a máš tatarku.

Uživatelský avatar
Ann
Příspěvků 5902
Registrován 06 črc 2016 09:33


Nový příspěvekod Ann » 15 dub 2018 13:03

Mudr.Lant napsal/a:    
Ano, jde udělat tatarka (majonéza) i bez žloutků. Místo nich se dá mléko, nejlépe plnotučné....přibližně 1- 2 decilitry mléka
Základem je, že do mléka dáš sůl, citr. šťávu, popřípadě hořčici a rozmixováním tyčovým mixérem doléváš postupně slunečnicový olej do zhoustnutí...do tohoto základu (majonézy) můžeš přidat na jemno nakrájenou cibuli a okurku a máš tatarku.

Promluvil mistr kuchař. :-y

Koudy


Nový příspěvekod Koudy » 15 dub 2018 13:23

Mudr.Lant napsal/a:    
Ano, jde udělat tatarka (majonéza) i bez žloutků. Místo nich se dá mléko, nejlépe plnotučné....přibližně 1- 2 decilitry mléka
Základem je, že do mléka dáš sůl, citr. šťávu, popřípadě hořčici a rozmixováním tyčovým mixérem doléváš postupně slunečnicový olej do zhoustnutí...do tohoto základu (majonézy) můžeš přidat na jemno nakrájenou cibuli a okurku a máš tatarku.

Díky to vyzkouším a pak napíšu. Vypadá to dobře.

Koudy


Nový příspěvekod Koudy » 15 dub 2018 13:55

Mudr.Lant napsal/a:    
Ano, jde udělat tatarka (majonéza) i bez žloutků. Místo nich se dá mléko, nejlépe plnotučné....přibližně 1- 2 decilitry mléka
Základem je, že do mléka dáš sůl, citr. šťávu, popřípadě hořčici a rozmixováním tyčovým mixérem doléváš postupně slunečnicový olej do zhoustnutí...do tohoto základu (majonézy) můžeš přidat na jemno nakrájenou cibuli a okurku a máš tatarku.

Ještě se zeptám. Tu cibuli a okurku mám přidat až nakonec nebo je také rozmixovat?

Uživatelský avatar
Mudr.Lant
Příspěvků 10082
Registrován 08 zář 2016 17:06


Nový příspěvekod Mudr.Lant » 15 dub 2018 15:21

Koudy napsal/a:    
Ještě se zeptám. Tu cibuli a okurku mám přidat až nakonec nebo je také rozmixovat?

Neromixované vmíchat na konec .

Koudy


Nový příspěvekod Koudy » 15 dub 2018 15:34

Ok :-)

Uživatelský avatar
mowla
Příspěvků 4326
Registrován 13 črc 2017 16:26


Nový příspěvekod mowla » 15 dub 2018 18:04

Mudr.Lant napsal/a:    
Ano, jde udělat tatarka (majonéza) i bez žloutků. Místo nich se dá mléko, nejlépe plnotučné....přibližně 1- 2 decilitry mléka
Základem je, že do mléka dáš sůl, citr. šťávu, popřípadě hořčici a rozmixováním tyčovým mixérem doléváš postupně slunečnicový olej do zhoustnutí...do tohoto základu (majonézy) můžeš přidat na jemno nakrájenou cibuli a okurku a máš tatarku.

Doktore - tohle jsem netušil. ..
;)
Urcite vyzkousim - ne, že bych tak toužil po majonéze, ale zaujalo mne to...
Ty přísady do mléka musí byť v nějakém poměru anebo dle chuti?

Uživatelský avatar
Mudr.Lant
Příspěvků 10082
Registrován 08 zář 2016 17:06


Nový příspěvekod Mudr.Lant » 15 dub 2018 19:02

mowla napsal/a:    
Doktore - tohle jsem netušil. ..
;)
Urcite vyzkousim - ne, že bych tak toužil po majonéze, ale zaujalo mne to...
Ty přísady do mléka musí byť v nějakém poměru anebo dle chuti?

Podle chuti, ale pokud nechceš zku*rit hodně materiálu, tak ti zkus z jedné deci mléka. :lol:

Uživatelský avatar
Mudr.Lant
Příspěvků 10082
Registrován 08 zář 2016 17:06


Nový příspěvekod Mudr.Lant » 15 dub 2018 19:03

Ann napsal/a:    
Promluvil mistr kuchař. :-y

Oslovuješ mne mistrem kuchařem? Ne, tak dobrý nejsem...ale baví mně to. :oops:

Uživatelský avatar
mowla
Příspěvků 4326
Registrován 13 črc 2017 16:26


Nový příspěvekod mowla » 15 dub 2018 19:17

Mudr.Lant napsal/a:    
Podle chuti, ale pokud nechceš zku*rit hodně materiálu, tak ti zkus z jedné deci mléka. :lol:

OK...
Někdy příští týden - dám vědět...
;)

Uživatelský avatar
Mudr.Lant
Příspěvků 10082
Registrován 08 zář 2016 17:06


Nový příspěvekod Mudr.Lant » 16 dub 2018 09:14

Ještě jedna připomínka. Obojí, jak mléko i olej by mělo mít pokojovou teplotu.


  • Podobná témata
    Příspěvků
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  •    Majonéza nebo tatarka do bramborového salátu?
       od Kolóšek9995 » 25 říj 2016 07:56 »
    3 Příspěvků
    261 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Kolóšek9995
    25 říj 2016 08:06
  •    Skladuje se majonéza v lednici ???
       od Iva » 17 led 2017 18:05 »
    2 Příspěvků
    68 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Mudr.Lant
    17 led 2017 19:37
  •    Tatarka se zkazila?
       od Venda » 24 bře 2017 09:30 »
    4 Příspěvků
    137 Zobrazení
    Poslední příspěvek od satam
    24 bře 2017 11:21
  •    Může se tatarka ve sklenici skladovat v teplé místnosti?
       od Vít » 07 led 2018 20:06 »
    1 Příspěvků
    56 Zobrazení
    Poslední příspěvek od mowla
    07 led 2018 20:13
  •    Rozdíl vajec bílé a hnědé slepice
       od Oli » 09 bře 2016 08:20 »
    3 Příspěvků
    245 Zobrazení
    Poslední příspěvek od jílek
    09 bře 2016 08:51