Stránka 1 z 1

Může člověk žít bez soli?

Napsal 23 říj 2016 16:02
od Dominika20
Když úplně přestanu solit jídlo, můžu s toho mít nějaké zdravotní problémy?

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

Napsal 23 říj 2016 18:04
od dabač
Mám za to že v kupovaných potravinách je soli dost.Nedovedu si ale představit že bych konzumoval např.Klobásu nebo uzené a další třeba vepřo knedlo zelo a nebylo to osolené podotýkám přiměřeně.jinak opravdu moc nesolím.

Napsal 23 říj 2016 18:18
od Dominika20
A čím to, že v pravěku lidé jedli jen maso ze zvířat které ulovili a ovoce a bylinky které našli a stejně žili?

Napsal 23 říj 2016 18:34
od Mudr.Lant
No, a proto vymřeli. :lol:
Vždyť i tehdy byla sůl ( v moři ), v horninách a Kopčem s Veverčákem taky používali sůl.

Napsal 23 říj 2016 18:56
od Dominika20
A oni vymřeli? Vždyť jsme jejich potomci. :lol: Nemyslím si, že pili mořskou vodu, sůl získávali z bylin i masa bíložravců které byliny také žrali. Když si uvařím zeleninu jen tak bez soli, stejně z ní tu slanou chuť cítím. Sůl je v každém chlebu i rohlíku, stejně si myslím, že není třeba sypat si jí ještě víc.

Napsal 23 říj 2016 19:18
od Mudr.Lant
A chutnalo by ti, kdyby chleba, rohlíky, pečené maso...bylo bez soli? To bys jakou přikusovala bylinky, které obsahují sůl? A které to jsou?

Napsal 23 říj 2016 19:32
od Dominika20
Zelenina je slaná všechna mimo mrkve, ta je sladká. Slané je i maso vařené bez soli i polévka z něj. Vy kteří jste zvyklý přesolovat to asi nemůžete cítit. Je jen o zvyku. Budete se divit, ale jídlo je dobré i nesolené.

Napsal 23 říj 2016 19:38
od Mudr.Lant
To bych umřel, a nejen já! ;)

Napsal 24 říj 2016 09:46
od Ann
U úporných průjmů a zvracení je samozřejmě sůl nutná, protože zadržuje vodu v těle a tím předchází dehydrataci. Ale naopak se nedoporučuje u onemocnění ledvin, otocích měkkých částí těla, hlavně nohou, nebo při vysokém krevním tlaku. V našich potravinách je opravdu soli dost, přisolování je jen pro zvýšení chutnosti potravin. Ledviny hodně slaným jídlem dostávají zabrat a nutí nás tím více pít, aby se mohly pročistit. Já souhlasím s Dabačem, solit by se mělo jen málo a s mírou.Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.